Könyvtárrendezés lakói szervezésben

A bentlakásos idősotthonok esetében a járványhelyzetnek sok pozitív hozadékról nem beszélhetünk, hiszen a lakóink ennek az időszaknak jobbára csak a negatív hatásait érzékelték a hosszan tartó bezártság, kijárási- és látogatási tilalom miatt.

Mégis történt nálunk egy nagyszerű dolog, ami minden bizonnyal nem történt volna meg, ha nem lett volna járványhelyzet: ez pedig a hatalmas, több tízezer kötetes házikönyvtárunk átrendezése, rendbetétele – méghozzá lakói szervezésben, a lakók lelkes munkájának köszönhetően!

Intézményünk könyvgyűjteményét időről-időre gyarapítják az újonnan beköltözők könyvadományai. Az így összegyűlt könyvmennyiség már évekkel ezelőtt kinőtte a földszinten található nagykönyvtárunkat, valamint a 2. emeleti kiskönyvtárunkat, ezért pár évvel ezelőt a folyosókon is könyvespolcok kerültek felállításra, melyek kínálják az olvasnivalót. Kartotékrendszerünk, könyvtárosunk azonban nincsen, így egyrészt a könyvek rendszerezése – legalábbis viszonylagos rendben tartása – másrészt egy-egy szükséges kötet megtalálása a hatalmas könyvtömegben egyre nagyobb kihívást jelentett.

Szó ami szó: a könyvtárak és hatalmas folyosói könyvespolcok rendbetétele már időszerű volt, de hozzáfogni mégsem mert senki, hiszen ez rendkívül időigényes, nagy lélegzetvételű munka!

A covid pandémia bezártságában dr. Molnár Mária bölcsész, könyvtárrendezésben jártas lakónk vezetésével idén év elején elindult a sokat tologatott munka, mely most, május végére fejeződött be. Ennek apropóján a mai napon a munkában résztvett lakóink átadták a szépen rendbetett könyvtárakat és polcokat a ‘nagyközönségnek’.

Nagyon köszönjük a könyvtárrendezésben résztvett lakóinknak azt a hatalmas munkát, amit az utóbbi hónapokban elvégeztek, mellyel nemcsak a közösséget szolgálták, hanem jelentősen hozzájárultak a Levendula Ház szép környezetének még szebbé, rendezettebbé tételéhez!