Mi a demencia?

DEMENCIA összefoglaló név, szellemi képességek romlásával és pszichés zavarokkal járó tünetegyüttes, amely megnehezíti a beteg mindennapi életét.

A betegség kialakulásának legfőbb kockázati tényezője az életkor, de a genetikai hajlam, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás és a csökkent fizikai és szellemi aktvitás is kockázatot jelent. A demencia először memóriazavar formájában jelentkezik, elsősorban a rövid távú emlékezet hanyatlik. Idővel szembetűnő, hogy megtörik a napi rutin, a szokásos tevékenységek már nem mennek olajozottan. A beteget nehézkes beszéd jellemzi, elveszíti az időbeli és térbeli tájékozódás biztonságát. Hanyatlik az ítélőképessége és a figyelme; szokatlan helyre teszi a tárgyakat, zavarossá válik az elvont gondolkodása, valamint megváltozik a hangulata és a viselkedése is.

Ha korán felismerjük és időben elkezdjük kezelni a beteget, azzal lassítható a hanyatlás, csökkenthetők a tünetek. Pontos diagnózissal azonosítható a demencia hátterében lévő betegség, így a megfelelő terápiát alkalmazhatjuk.

A folyamat visszafordításáról, gyógyulásról sajnos nagyon ritkán beszélhetünk. A korai felismerés azonban lehetőséget ad a családnak arra, hogy megtervezzék közös jövőjüket, hiszen szükség lesz arra, hogy fokozatosan átalakítsák addig megszokott életmódjukat. Fontos, hogy a családtagok nagyobb figyelmet fordítsanak egymásra, észleljék, és a háziorvossal vagy ideggyógyásszal megosszák a gyanús jeleket.

További hasznos információk, kiadványok, segítség a http://inda.info.hu/ honlapon keresztül szerezhetők be.