Lukovich Petra: Időskori reumatológiai betegségek

 

Reumatológiai betegségeknek a mozgásszervek fájdalmával, későbbi mozgáskorlátozottságával és alakváltozásával járó betegségeket nevezzük. A mozgásszervi betegségeket a klinikai képek alapján a következő csoportokba soroljuk:- gyulladásos reumás betegségek

-idült kopásos betegségek

-lágyrész-reumatiztmus

– a csontok és ízületek anyagcsere- betegségei.

Vezető helyet foglalnak el a megbetegedési statisztikában a kopásos ízületi betegségek. Ezek jelentős része az időskorban jelentkezik. Lokalizálódhat a csípőre, térdre, vállra, gerincre. Tünetei közül elsődleges a fájdalom, amely kezdetben bejáratódáskor érezhető, később terhelésre fokozódik, majd nyugalomban is megjelenik. A fájdalom a lágyékban, a comb belső oldalán és a láb hátsó részében jelentkezik.  Nehézkessé válik a zokni, cipő felhúzása. Gyakori a végtag megrövidülése, ami az izomzat megrövidülése és az ízületi fej áthelyeződése következtében jön létre.

A térdízületi kopás megjelenése hasonló képen kezdődik. Itt a lépcsőn járás lesz nehezített, valamint az ülésből felállás. Előrehaladott állapotban deformálódik a térdízület, a lábszár, sorvadnak a combizmok.

A gerinc, függőleges tartó szerepe folytán, folyamatos terhelés alatt áll. A csigolyák közötti kiszületek kopása okozhat panaszokat. Tünetei a fájdalom és a mozgáskorlátozottság, valamint a gerincszakasznak megfelelő kisugárzó fájdalom, zsibbadás.

Ezeknél a betegségeknél fontos a gyors diagnózis felállítása, majd a megfelelő kezelés megkezdése. Akut szakban a nyugalomba helyezés, tehermentesítés, fájdalomcsillapítás, jégpakolás. Ezek után kezdhető meg a fizikoterápia valamint a gyógytorna. Ez utóbbinak feladata az ízületi mozgásterjedelem megtartása, valamint az izomerő megőrzése. Kezdetben a gyógytornát tehermentesített helyzetben végezzük, mellette különböző vízi kezelések is adhatók.

A kopásos ízületi betegségek részben megelőzhetők. Fontos az elhízás elkerülése, a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás. Az ízületi kopás egy betegség, és nem egyenlő az öregedéssel.

A gyulladásos betegségekre az elsősorban nyugalomban, éjszaka megjelenő, reggelre fokozódó fájdalom a jellemző. Diagnózis felállításához a vérkép segítséget nyújthat. A gyógymód gyulladáscsökkentők adása, nyugalomba helyezés. Akut szak után megkezdhető a gyógytorna, ami a sorvadt izmok erősítésére, valamint az esetlegesen beszűkült mozgásterjedelem visszaállítására irányul.

A mozgás szerepe a reumatológiai betegségeknél is rendkívül fontos. Természetesen a megelőzésként elkezdett torna lenne az ideális. De ha már tünetek vannak sem késő elkezdeni a célzott tornát. A keringésjavítás, izmok erősítése, ízületi mozgásterjedelem megőrzése, a mozgás öröme mind pozitív hatással van életminőségünkre. A csoportos tornák, együtt végzett gyakorlatok motiválják az embereket, erőt adnak.

A Levendula  Házban tornákon résztvevők egymásnak örülve, jókedvvel, derültséggel végzik a gyakorlatokat, miközben egyénenként fejődnek, erősödnek, ügyesednek. Mindennapjaik részévé válik a mozgás, amivel sokat tesznek egészségük megóvásáért, önellátásuk megtartásáért.

Páty. 2013. május